Hemmelige koder

Koder har altid været benyttet. Det kan være de helt simple, hvor et bogstav erstattes med et andet, og begge parter ved hvilket, således at de kan læse de hemmelige beskeder. Koder har været brugt gennem verdenshistorien for at kunne beskytte information, og nu om dage telefon og computer, så det hemmelige forbliver hemmeligt.

Et vokssegl kunne vise, om et brev havde været åbnet. Breve kunne have beskeder skrevet med usynligt blæk, der kun kunne ses over stearinlys, eller brevene kunne være forsynet med mystiske tegn og andre symboler.

De fleste koder er blevet knækket med tiden, men der er stadig systemer, der eksisterer i bedste velgående. Mange kan findes på nettet, så kodebrydere kan prøve at se, om de kan afsløre hemmelighederne.

Brevbeskyttelse og koder kan også opleves på Post- og Telemuseet, Enigma, for et brev kan indeholde så meget mere end bare det skrevne ord, der er kommet ned på papiret. Der er kreative koder og smukke koder, men der er også dem, der er meget simple. Men nogle gange kan det bedst svare sig at gemme ting helt åbenlyst og foran alle. Lige der, hvor ingen nogensinde vil kigge efter det.

saturation