Nyheder til de enkelte

Med breve kunne alle pludselig fortælle nyt fra nær og fjern. De, der boede langt væk fra familien, kunne skrive til dem løbende og fortælle om, hvordan det gik. Det var stadig meget dyrt at rejse, og ferier var der ikke mange af, så derfor blev brevet den bedste måde, man kunne kommunikere med hinanden på.

Det var ikke kun indenfor landets grænser, at der blev skrevet breve. Det var på kryds og tværs af verden, de mange personlige breve kom rundt. De fleste har handlet om hverdagen og familien, og de har givet et billede af, hvordan de enkelte mennesker levede.

I gamle dage kom posten rundt flere gange dagligt, og boede man i samme by, var det muligt at føre en hel samtale gennem de daglige breve. De store begivenheder kunne der også fortælles om. Her var muligheden for at dele nyheder fra nær og fjern, så ens venner og slægtninge kunne følge med og være orienteret om det hele.

Information til alle

Breve står derfor i stærk kontrast til mediernes verden, hvor der ikke er mange personlige beskeder, men i stedet en samling af generelle nyheder, der har en almen interesse. Mange aviser har været lokale, men efterhånden dækkede de også landsdækkende og store begivenheder fra udlandet.

Ligesom med breve har aviserne også måttet vente på deres nyheder, men med telegrafen og nu internettet, er nyheder noget, der kan poppe op nærmest det sekund, en begivenhed har fundet sted. Selv fra de fjerneste afkroge af verden kan vi få nyheder, og de kan også sendes mere personligt med e-mails eller sms.

Det er i hvert fald de færreste, der vil skrive et langt brev til deres familie om, hvad der er sket med både dem selv eller med familien. Med undtagelse af julen, hvor den korte og kærlige hilsen for mange er blevet udvidt til at være en spændende fortælling om året, der gik.

Julekortet behøver dog ikke længere at være et klassisk brev. Det kan lige såvel være en vedhæftet fil i en e-mail eller et opslag på de sociale medier. Mulighederne er nemlig mange efterhånden, og et brev er ikke længere kun omfattet af den definition, det var før i tiden.

Kommunikation i forandring

En gang var der ikke et skriftsprog, og i årtusinderne efter skriftens opståen kunne kun få læse og skrive. I dag er det noget, langt de fleste kan, i hvert fald i vores del af verden. Med det at lære at læse og skrive kommer også lysten til at bruge denne evne til at kommunikere. Det er ikke nok bare at tale sammen længere. Nu kan det gøres på skrift.

Med sirlig hånd eller med sjusket klo er der skrevet et utal af breve gennem verdenshistorien, og selvom brevkunsten går af mode, så forsvinder den nok aldrig helt.

saturation