Kært barn har mange navne

Der har i alle år været mange betegnelser for et postbud, og det er ikke alle ord, som er lige pæne, og det er fordi, postbudet har en rolle, som har bragt så mange ting i vores liv, og ikke kun positivt. Nej, posten har været med til at bringe os både sorger og glæder. Vi modtager hyggeligt postkort fra venner på ferie, en julehilsen fra familien, nær og fjern, og posten er med til at bringe breve om de kedelige situationer i vores liv også.

På museet Enigma kan du også se nogle af de mange centraler, der i starten stod over hele landet, og som du ringede til, når du skulle omstilles til en af de andre, som havde telefon. Det var nemlig noget, der foregik manuelt.

Det digitale system kommer først til noget senere. I starten var det kvinder, som sad på telefoncentralerne og stillede dig om, når du bad om lokalnummeret, som du gerne ville snakke med. Der er måske ikke så mange, som husker det i dag, men der er heldigvis mange steder, hvor det er gengivet, hvordan du ringede op og for eksempel bad om Bella 58, og så blev du stillet om. Så skulle du huske at ringe af, når du lagde røret. Det var ikke som i dag, hvor det hele kører af sig selv.

Der er dog tvivl om, hvor meget mere der kommer til museet, for post og telegrafvæsnet er en saga blot. Firmaet er lagt sammen med det svenske postvæsen, og de store centraler er på andre hænder, så det er virkelig et stykke danmarkshistorie, som museet viser os, når de udstiller alt fra uniformer til telefoner.

saturation