Skyd ikke budbringeren

Tilbage i tiden før mobiltelefonen og andre elektroniske hjælpemidler var en fast del af vores hverdag, havde vi brevet som det vigtigeste kommunikationsredskab blandt personer, der ikke var fysisk i nærheden. Siden kom telefonen, så computeren og i sidste ende smartphonen, der samlede de bedste komponenter fra begge teknologier. Straks var det at “meddele” en langt nemmere opgave. Tænk blot over hvor mange små beskeder, der tikker ind på mobilen i løbet af en dag? Beskeder som tidligere ville have været dage undervejs med en budbringer.

Fra det engelske udtryk kommer den fordanskede udgave: Skyd ikke budbringeren. En term som kommer af, at budbringeren ofte var den eneste tilstedeværende, hvormed en reaktion på en dårlig eller irriterende meddelelse kunne rettes. Men mobilen fungerer kun så godt som en sund og rask budbringer gjorde i gamle dage. Mobiltelefonen står også ofte for skud, når vi enten reagerer instinktivt ved at smide med telefonen, taber den i forbavselse eller udsætter den for ekstreme vilkår, når der skal svares på en meddelelse med det samme.

Der er forskellige former for skærmbeskyttelse der beskytter din mobiltelefon, og nogle af dem giver både egentlig beskyttelse mod ridser og snavs, mens andre har brugbarhed udover det, så som spejleffekten, når mobilen er låst.

Mobiltelefonen er for mange en livsline til omverdenen. Nogle bruger den kun som egentlig telefon, mens andre dagligt spenderer timer på mobilen i forbindelse med arbejdet, underholdning eller kommunikation på de sociale medier. Det er tilsvarende noget, der nærmest sætter folk i undtagelsestilstand, hvis telefonen bryder sammen eller skærmen går i stykker. Beskyttelseskærme kan være med til at undgå de store skader, som kan opstå ved daglig brug af mobilen. Men der er også et andet aspekt, som er vigtigt at tænke ind i brugen af mobilen til meddelelser i hverdagen.

Vi benytter ofte mobilen i offentlige rum, og når vi sidder ved siden af andre mennesker i den offentlige transport eller ved siden af nogen til et middagsselskab kan det være nemt for andre at se indholdet på telefonen. I Danmark har vi det, der kaldes for

brevhemmelighed, som oprindeligt gjaldt for fysiske breve, men nu også omfatter elektronisk post. Det er altså ulovligt at åbne eller læse andres meddelelser, selvom det ikke nødvendigvis fører til en strafferetssag, at en person har set din personlige besked på telefonen. Men derfor er det nu meget rart at beskytte sit indhold med en skærmbeskytter, der ikke kun afviser smuds og ridser, men også holder nysgerrige sjæle lidt på afstand. Det findes i større og større grad, at computerskærme bliver beskyttet med et filter, der gør, at kun en person med skærmen lige foran sig kan læse, hvad der foregår på skærmen. Det kan ikke vare længe, før den udvikling også bliver appliceret på mobiltelefonens skærm.

saturation