Fra måneder til sekunder

Tidligere kunne en enkelt kurer levere et brev fra den ene ende af landet til den anden på en måneds tid. Det foregik til fods, med heste, kareter og både, og så var dit brev fremme med ekspres. I dag er det et tryk på en knap på en computer eller din telefon, og så er dit brev fremme.

Post- og Telemuseet, som har skiftet navn til Enigma, kan du se alle disse elementer af det danske postvæsen, fra de første posttasker til de telefoner, der gav de første samtaler over noget så moderne som en ledning. Imponerende, og dengang var det bestemt noget, som fik mange til at spærre øjnene op. Der var sågar nogen, som var mod den udvikling, som i de år begyndte at ske rigtig hurtigt.

Du vil på museet også kunne få et rigtig godt indblik i de uniformer, der er brugt af postvæsenet, og den respekt, som der har været omkring det at være i den uniform, for det var et ærefuldt hverv at være postbud og sikre, at både firmaer og private fik deres post til tiden.

En lang og spændende historie

Efterhånden, som der kom flere og flere, der nu kunne og havde råd til at sende breve, kom der også flere og flere postbude, og der var brug for posthuse og en meget mere omfattende strukturering af postvæsnet. Dette kan opleves på museet og afspejler en verden, som for mange unge slet ikke eksisterer. Det hele bliver jo skrevet på computer i dag – det er, som om der slet ikke er plads til den smukke og unikke håndskift. Håndskrift er en sjældenhed, og det, som for de “gamle” var en nødvendighed, er i dag slet ikke noget, som de unge kender til på samme måde.

Du kan også se andre former for kommunikationsudstyr på museet. Det kan være udstyr til dem, dem, som benyttede sig af morsekoden, der krævede, at der sad en i hver ende, som skrev budskabet ned. Med telegrafen opstod en form for kommunikation, som gjorde, at du pludselig kunne kommunikere over lange afstande. Noget som virkelig gjorde meget for dem, som skulle have et budskab hurtigt frem. Et at de områder, hvor telegrafen hurtigt fik liv, var militæret, således som det historisk har været med så mange af de nye opfindelser.

saturation